Hand- en polscentrum

Oss - Heesch - Uden - Veghel - Rosmalen

Behandelingen

Zoals eerder benoemd is handtherapie meer dan alleen oefentherapie. Op deze pagina ziet u de belangrijkste behandelingen van het Hand- en polscentrum Oss. Geeft dit geen antwoord op uw vraag, stel ons dan gerust uw vraag via het contactformulier!

Spalktherapie

Een spalk kan nodig zijn om een bepaald gebied in uw hand/pols enige tijd rust te geven. Soms heeft een spalk juist als doel om een bepaald gewricht meer beweeglijkheid te geven of u te ondersteunen bij het doen van oefeningen. De handtherapeut bekijkt of u spalktherapie nodig hebt en in welke vorm.

Wondverzorging

Na een operatie of bij een open letsel aan uw hand of pols kan een ontsteking ontstaan. Daarom is het belangrijk dat u de wond goed schoonhoudt. Zo’n 10 tot 14 dagen na de operatie of behandeling van het letsel kunnen de hechtingen worden verwijderd. Dit kan in het ziekenhuis of in overleg met uw behandelend arts in onze praktijk.

Littekenbehandeling


Littekens in of op de hand/pols kunnen stug aanvoelen en de beweeglijkheid van uw hand beperken. Door middel van masseren maakt de handtherapeut het litteken weer soepel en u leert hoe u dit zelf ook thuis kunt doen. Wanneer nodig kunt u een littekenpleister krijgen.

Oefentherapie

Als u uw hand, pols of onderarm niet goed kunt bewegen of er minder kracht in hebt, is oefentherapie de manier om dit te verbeteren. Hiervoor zijn vele soorten oefeningen beschikbaar. Afhankelijk van uw letsel en bewegings- of krachtsbeperking stelt de handtherapeut voor u de juiste combinatie samen.

Meten

Tijdens de handtherapie doen we regelmatig metingen om de vooruitgang op het gebied van beweging, kracht, gevoel en zwelling te beoordelen. Hiervoor hebben we diverse testmethoden en meetinstrumenten.

Zwelling

Na een operatie of letsel kan uw hand of pols gaan zwellen. Dit kan de beweeglijkheid van uw hand beperken. Om zwellingen tegen te gaan, kunt u een drukverband krijgen. Het is belangrijk u de hand en pols goed hoog blijft houden en u krijgt speciale oefeningen die u regelmatig moet doen.


Functioneel

Het kan zijn dat u in het dagelijks leven bij bepaalde activiteiten hinder ondervindt van uw hand-/polsprobleem. Bijvoorbeeld bij het vastpakken van spullen of het openen van een fles. Dan kan de handtherapeut deze handelingen met u oefenen. Daarbij krijgt u adviezen over de juiste houding en manier van bewegen. Wanneer nodig kan de therapeut ook hulpmiddelen adviseren.

Spiegeltherapie

Spiegeltherapie werd in 1996 ontwikkeld door V.S. Ramachandran, in een poging om fantoompijn bij patiënten met een amputatie te verminderen. Gebruikmakend van een doos met daarin een spiegel liet hij patiënten hun intacte ledemaat bewegen terwijl ze tegelijkertijd keken naar het spiegelbeeld ervan. Op die manier creëerde hij de illusie van twee ‘normaal’ bewegende ledematen. Patienten kregen door het herhaald oefenen met de spiegel het gevoel dat hun geamputeerde arm er weer was en het leidde tot een vermindering van fantoompijn en fantoomspasmen.

Aangemoedigd door deze positieve resultaten is spiegeltherapie sindsdien ook toegepast in andere patiëntgroepen. Positieve therapeutische effecten zijn tot dusverre gerapporteerd in kleine studies bij patiënten met chronische pijn (Complex Regionaal Pijn Syndroom) en bij patiënten na een beroerte.

Hand- en polscentrum

Oss - Heesch - Uden - Veghel - Rosmalen